Sertifikasyon

Microsoft Sertifika Süreci ve Eğitim Nasıl gerçekleşir….

Hangi Microsoft Sertifikaları Vardır?

 

Microsoft Sertifikaları Hakkında Genel Bilgi

Bilişim çalışanları kendi iş yerlerindeki sorunlar ve çözümleri konusunda elbette zaman içinde uzmanlık geliştirirler. Doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendikleri teknolojiler konusunda acil gereksinimlerini karşılayacak kadar bilgi edinirler. Ancak iş yoğunluğu yüzünden işin gerektirdiği ayrıntılı bilgi yelpazesine bir türlü sahip olamazlar. Kariyerleri o anda ilgilendikleri işin gereklilikleri ile sınırlı kalır. Oysa daha fazla bilgi, daha az iş, daha kolay çözüm geliştirme anlamına gelmektedir.

Önceleri yalnızca Microsoft eko-sisteminde çalışanların zorunlu tutulduğu sertifikasyon, tüm bilişimcilerin hizmetine sunulduğunda yeni bir hareket ortaya çıktı. Diğer teknolojiler de hemen kendi ürünlerinin doğru ve etkin kullanılması için sertifikasyon çalışmaları başlattılar. Sonuç olarak, her düzeydeki okul mezunlarının ilgili teknolojilerde uzmanlaştığı sertifikalı uzmanlar bilişim sektöründe çalışmaya başladığında verimlilik adına önemli farklar oluşturdular.

Bir çok kurum bilişim teknolojilerindeki arızaların, veri kayıplarının, fazla mesailerin, iş zamanı kayıplarında ortaya çıkan aksaklıkların teknoloji kullanmanın kaçınılmaz yan etkileri olduğunu sanıyordu. Ancak bu kurumlar sertifikalı uzmanlarla çalıştıktan sonra, diğer bilişim çalışanları için de sertifikasyonu koşul olarak kriterlerine kattılar. Artık sorunlar ortaya çıkmadan önce önlemleri alınıyor, zaten yatırım yapılmış olan yazılım ürünlerinin taşıdığı avantajlar kullanılıyor, durmadan gerekli gereksiz programlar alınmak zorunda kalınmıyordu. Ve 2000’li yıllarda sertifikasyon sınavları iş çevrelerinin istekleri de dikkate alınarak düzenlendi.

Günümüzde ne kadar eğitimli uzman bilişim dünyasına katılırsa katılsın, iş dünyasının ihtiyacını karşılayacak sayıya bir türlü erişilemiyor. Bu nedenle sürekli artan iş gücü açığı, bilişim teknolojileri uzmanlığını dünyanın her yerinde bugünün ve geleceğin en gözde mesleği haline getirdi.

Yüzlerce teknoloji arasında Microsoft teknolojilerinin %95’lere varan yaygın kullanımı, Microsoft sertifikasyonunu bir numaraya taşımış bulunmaktadır. Bizim ülkemiz ve gelişmekte olan diğer ülkeler için de çok önemli bir fırsat olarak beliren sertifikasyon, yeni yetişen potansiyel işsiz gençleri, Türkiye’de ve dünyada saygın, yüksek gelirli bir meslek sahibi olma olanağını kazandırma avantajı sağlamaktadır. Yeter ki; bir çok olgu gibi bu olanak da standartlarından ödün vermeden ve hakkı verilerek uygulansın.

Microsoft sertifikasyon programı son derece geniş bir yelpazede işletim sistemlerinden, uygulama programcılığına bilişim tasarımcılığından, bilişim danışmanlığına ve bilişim eğitimciliğine uzanan pek çok düzey içermektedir.

Sertifikasyon adaylarının işi ucuzlatmadan gerçek bir “dünya vatandaşı” düzeyine ulaşmaları için orta (intermediate) düzeyinde İngilizce bilgisine en kısa zamanda ulaşmaları ve yererli bir bilgisayar kullanıcısı olmaları gerekmektedir.

Doğal olarak bir yazılım CD’sini takıp, program kurmak ileri bilgisayar uzmanlığına karşılık gelmez. Yazılımın herkesçe bilinmeyen ayrıntılarına sahip olmadan, herkesin kolayca uygulayabildiği işlemleri yapabilmek fark yaratamaz. Eksik ve yüzeysel bilgiyle ya da başkalarından sorarak, görerek öğrenmekle ilerlemek olanaksızdır. Başta internet olmak üzere Microsoft’un sertifikalı uzmanlarına açtığı kaynakları kullanabilecek istek ve yeterlilikte olmak gerekir.

Bir ürünü iyi kullanmak için eğitim almak size hem zaman kazandırır, hem de doğru bilgiye kısa sürede eriştirerek işinizi bilerek ve güvenle yapmanızı sağlar. Bunun için sınava girmeniz gerekmez. Ancak sertifikalı uzman olmak ve her gittiğiniz yerde daha ileriye gitmek istiyorsanız, çeşitli sertifika unvanlarına sahip olmak için gereken seçilmiş konulardaki sınavları bir araya getirerek kendi kariyerinizi belirlemelisiniz.

Microsoft Sertifikaları Kimler İçin Uygundur?

Microsoft sertifikasyon programı bilişime “meslek” olarak yaklaşan herkese uygundur. Katılım için zorlayıcı koşullar bulunmamakta, bu anlamda herkese fırsat eşitliği sağlamaktadır. Ancak katılımcı program sonundaki başarıyı garantilemeli, boşa zaman ve para kaybetmemelidir.

  • Başta bilgisayar mühendisleri olmak üzere üniversitelerin teknik bölümlerinden mezun ve mesleğini bilişim teknolojileri üzerinde geliştirmek isteyenler,
  • Bilgisayarla yakın ilgiye ve uğraşıya sahip olmak koşuluyla çeşitli üniversite ve yüksek okuldan mezun olup, meslek değiştirmek isteyenler,
  • Teknolojik ağırlıklı meslek okullarından mezun olanlar,
  • Herhangi bir işte çalışıp da mesleğini bilişim teknolojileriyle ilgili olarak değiştirmek isteyen teknolojiye meraklı ve bu uğurda zaman harcayanlar,
  • Bilişimle ilgili alanlarda yeterince uzun süre çekirdekten yetişme uğraşarak deneyim kazanmış ama bilgi açığı bulunanlar amaçlarıyla bağdaşan çeşitli sertifika programlarına katılabilirler.

Örneğin PC toplama, bilgisayar ağı kurma gibi ilgi ve uğraşıları olanlar MCSA, MCSE gibi sertifikasyonlara katılabilirler.

Delphi, Visual Basic, Web programcılığı gibi alanlarda ilgi ve uğraşıları olanlar Programcılık kapsamındaki sertifikasyonlara katılabilirler.

Mevcut mesleğine katkıda bulunmak üzere bilgisayar kullanımında daha ileri yararlanmak isteyenler,

Kişisel bilgisayarını evinde ya da işinde daha etkin kullanmak isteyenler,

Hobi olarak bilgisayarla uğraşmak isteyenler doğrudan doğruya sertifikasyon programlarına değil, bilgisayar işletmenliği ya da bilgi çalışanı konularıyla ilgili kurslara katılmalıdırlar. Bu kurslar sonunda katılım belgesi alabilirler, ileride sertifikasyon kurslarına ve sınavlarına katılacak düzeye hazırlanabilirler.

Word, Excel, Project, Access gibi masaüstü programlara son kullanıcı olarak yaklaşanlar ilgili kurslara katılarak belge alabilirler, hatta MOS, ECDL gibi sınavlara katılarak bilgilerini belgeleyebilirler. Bu belge ya da sertifikalar, teknik sertifikasyon ya da teknik bir meslek gibi algılanamaz; mevcut yeteneklere ek özellikler katarak iş bulmada ve işini daha başarılı yapmada önemli katkıda bulunurlar.

Ancak hangi alana yatırım yapacağından emin olamayanlar muhakkak ücretsiz danışmanlıktan yararlanmalı, sertifikasyon eğitimlerini ücretsiz konuk olarak izleyerek katılacakları kariyer programından emin olmalıdırlar.

Kime Danışmak Gerekir?

Microsoft’un bir çok farklı çözüm için, farklı Partner ve Gold Partner çözüm ortakları vardır. Örneğin;

Microsoft CPLS” (Certified Partner for Learning Solutions) programındaki ortak kuruluşlara eğitim çözümleri konusunda danışmak çok yararlı olmaktadır. Microsoft yalnızca bu amaçla Partner programına CPLS “Yetkili Teknik Eğitim Merkezi” yeterliliğini dahil etmiştir.

Hangi Microsoft Sertifikaları Vardır?

Aşağıdaki Microsoft sertifikaları bir ya da birden çok sertifika sınavına girilerek ve çeşitli yeterlilik düzeyleri aşılarak kazanılan unvanlardır. Her biri için ayrı hedef ve olanaklar web sayfalarımızda açıklanmaktadır.

MCP
Microsoft Yetkili Ürün Uzmanı
Microsoft Certified Professional

MCSA
Microsoft Yetkili Sistem Yöneticisi
Microsoft Certified Systems Administrator

MCSE
Microsoft Yetkili Sistem Uzmanı
Microsoft Certified Systems Expert

MCDBA
Microsoft Yetkili Veritabanı Yöneticisi
Microsoft Certified Database Administrator

  • MCAD
    Microsoft Yetkili Uygulama Programcısı
    Microsoft Certified Applications Developer
  • MCSD
    Microsoft Yetkili Analist Programcı
    Microsoft Certified Solution Developer
  • MCITP
    Microsoft Yetkili BT Tasarımcısı
    Microsoft Certified IT Professional
  • MCPD
    Microsoft Yetkili Profesyonel Programcı
    Microsoft Certified Professional Developer
  • MCTS
    Microsoft Yetkili Teknoloji Uzmanı
    Microsoft Certified Technology Specialist
  • MCDST
    Microsoft Yetkili Masaüstü Teknisyeni
    Microsoft Certified Desktop Technician
  • MCT
    Microsoft Yetkili Eğitmeni
    Microsoft Certified Trainer
  • MCLC
    Microsoft Yetkili Eğitim Danışmanı
    Microsoft Certified Learning Consultant
  • MCAP
    Microsoft Baş Yapılandırıcı Programı
    Microsoft Certified Arch. Program
  • MOS
    Microsoft Office Uzmanı
    Microsoft Office Specialist

(1872)